0

Goeie vetten

Je krijgt ze binnen middels voeding. Denk hierbij aan noten, zaden, pitten, groenten zoals avocado, olijven (olijfolie) en vette vis. Eigenlijk bestaat er helemaal geen slecht cholesterol. In dit artikel lees je hier meer over. Transvetten deze zijn erg schadelijk voor je gezondheid. Transvetten hebben een nog nadeliger effect op het slechte ldl cholesterol. Transvetten kunnen allerlei ontstekingen in je bloedvaten uitlokken. Juist die ontstekingen verhogen de risicos op chronische aandoeningen. Raak je door de bomen het bos een beetje kwijt met al deze informatie? Lees dan het e-boek gezond in 10 stappen eens. Hoe verbrand je vet? Je lichaam verbrandt 2 soorten vetten; voedingsvetten en lichaamsvet. Je hebt al gelezen dat je lichaam een deel van de voedingsvetten aanwendt voor directe energie.

goeie vetten

Welke vetten zijn ongezond?

Het blijkt dat verzadigde vetten en hoge cholesterolwaarden in ons bloed amper een relatie hebben met elkaar. Verzadigde voedingsvetten zouden derhalve amper hart- wandelen en vaatziekten kunnen veroorzaken. De amerikaanse diarree tandarts Weston Price ontdekte dit al in de jaren 30 van de vorige eeuw. Weston Price reisde de hele wereld af om de effecten te bestuderen van natuurlijke en oorspronkelijke voeding op de gezondheid van de tanden en de botten van mensen. Hij zette deze bevindingen af tegen zijn ervaringen van zijn tandartsenpraktijk in noord Amerika. Hij kwam erachter dat als mensen oorspronkelijke voeding aten (vlees, vis, hele granen, veel groenten, rauwe melk, volvette kazen, reuzel, rauwe noten, pitten en zaden) een stuk gezonder waren dan mensen die het westerse voedingspatroon hanteerden. Onverzadigde vetten, deze voedingsvetten verbeteren de cholesterolbalans in ons lichaam. Dit komt door het hdl cholesterol. Dit is de positieve tegenhanger van het slechte ldl cholesterol. Hdl cholesterol breekt het ldl cholesterol af, zodoende herstelt de cholesterolbalans. Onverzadigde vetten worden niet door het lichaam aangemaakt.

goeie vetten

cholesterol. Verzadigde vetten, deze vetten laten onder andere je slechte ldl cholesterol gehalte stijgen. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe, als je er veel van eet. Verzadigde vet werd de afgelopen 50 jaar veelal gezien als ongezond, maar recentere wetenschap laat zien dat er flinke nuances bestaan. De verzadigde vetten van kokosnoten blijken bijvoorbeeld erg gezond te zijn. Dit geldt ook voor een kwalitatief goed stuk rundvlees, van een koe die haar natuurlijke voeding heeft genoten en in de wei heeft kunnen rondlopen. Ook ei bevat verzadigde voedingsvetten, toch worden eieren gezien als de meest voedzame voedingsmiddelen op aarde. Verzadigde vetten zou ons cholesterol toch laten stijgen? Dit blijkt een beetje anders te liggen dan gedacht werd.

Onverzadigde en verzadigde vetten, gezondheidsnet

Het verschil tussen goede en slechte vetten!

Voedingsvet en lichaamsvet, het is belangrijk om onderscheid te maken tussen voedingsvetten en lichaamsvet. Voedingsvetten krijg je binnen door middel van voeding. Lichaamsvet is een gevolg dat ontstaat wanneer je teveel voeding eet. Lichaamsvet bestaat uit je vetreserves die je dagelijks met je meedraagt. Verwerking van voedingsvet, het kost ons lichaam veel energie lees calorieën om voedingsvet te verwerken tot brand- of bouwstoffen. Van de 9 calorieën aan energie die 1 gram operatie voedingsvet levert heeft ons lichaam ongeveer 30 nodig om die ene gram vet te verwerken. Netto gebruikt ons lichaam dan ongeveer 6,3 calorieën als brand- of als bouwstof. Een deel van de voedingsvetten wendt je lichaam aan voor de productie van hormonen en neurotransmitters. Ook gebruikt je lichaam een deel van de voedingsvetten voor je immuunsysteem, je hersenen, je zenuwstelsel, het opbouwen van celmembranen en het transport van de vitaminen a, d, e en K door ons lichaam. Slechts een klein deel van het voedingsvet gebruikt je lichaam om te voorzien in directe energie. Meer weten over de rol van vet in je voeding? Wat doen die verschillende vetten?

goeie vetten

Hierdoor zijn ze gemakkelijker te vervoeren en te verwerken in producten. Je vindt transvetten in veel industrieel bereid en gefrituurd voedsel, zoals snacks, fabrieksmatig geproduceerd voedsel en gefrituurd voedsel. Wanneer je de etiketten van voedingsmiddelen bekijkt, dan is het niet altijd gemakkelijk af te lezen welk type vet in het desbetreffende product is verwerkt. Dit kan behoorlijk verwarrend zijn. Ook kan dit ongezonde gevolgen hebben, omdat je onbewust transvetten en de ontstekingsbevorderende omega 6 vetten binnen kan krijgen. Wil je meer weten over vetten en de andere voedingsbronnen. Lees dan het e-boek. Wat doen vetten eigenlijk? Ons lichaam gebruikt voedingsvet als brandstof, bouwstof en als transportmiddel. . Het grootste gedeelte van voedingsvetten, wordt door ons lichaam gebruikt. Een klein gedeelte scheid je uit via de ontlasting.

40 producten met gezonde vetten!

Dit is het geval met gehydrogeneerde plantaardige vetten zoals palmolie. Dit zijn eigenlijk transvetten (zie punt 3 Transvetten). Onverzadigde voedingsvetten bevatten veelal de gezonde omega 3 vetten. Omega 3 is bijzonder gezond. Deze gezonde vetten dragen bij een dieet een goed werkend immuunsysteem, gezonde hersenen, een goed werkend hard- en vaatstelsel en ze stimuleren de vetverbranding. Hiermee kunnen omega 3 vetten je lichaamsgewicht positief beïnvloeden. Dit zijn de zeer ongezonde verzadigde vetten. Van oorsprong zijn transvetten plantaardig, zoals palmolie. Maar tijdens een industrieel proces zijn ze verhit en verhard. Op het etiket van het product lees je dan de naam gehydrogeneerde plantaardige vetten, of geharde plantaardige vetten. Door het industriële proces krijgen deze vloeibare plantaardige vetten een vaste vorm. goeie vetten

Juist die horens bevatten namelijk een enorme hoeveelheid mineralen. Het vlees en de melk van de koe die een natuurlijk leven heeft, is van veel betere kwaliteit dan die van de koe uit de bio industrie. Dit geldt ook goede voor verzadigde vetten in hun vlees en zuivel. Wat is dan de ongezonde kant van verzadigde voedingsvetten? Je vindt verzadigde voedingsvetten ook in minder gezonde producten zoals snacks, koek, snoep en taart. Kenmerkend voor de vorm van verzadigde vetten is dat ze een vaste vorm hebben zoals dat bij roomboter het geval. Onverzadigde vetten zij meestal vloeibaar, zoals bij olijfolie het geval. Onverzadigde vetten, deze vetten zijn vaak afkomstig van planten, zoals olijven, noten, avocados, zaden en pitten en je vindt ze ook in vis. Kenmerkend voor de vorm is dat onverzadigde vetten meestal vloeibaar zijn, zoals olijf- en arachideolie. Onverzadigde vetten zijn meestal gezond. Echter wanneer deze voedingsvetten sterk worden verhit, dan ontstaan schadelijke verbindingen.

Wat zijn goede en slechte vetten (voor je cholesterol)

Een aantal decennia is gezegd dat verzadigd vet ongezond zou zijn. Ze zouden de risicos verhogen op hart- en vaatziekten, overgewicht en een te hoog cholesterol. Maar dit blijkt dagen erg mee te vallen. Onderzoek laat zien dat de relatie bestaat tussen het eten van verzadigd vet, een hoog cholesterol en hartziekten bijna niet bestaat. De kwaliteit van het product, dat het verzadigde vet bevat, is bepalend voor het effect op je gezondheid. Zo is een stuk rundvlees van een koe die haar hele leven in de wei heeft staan grazen een stuk gezonder dan het vlees van haar zusje die haar hele leven in de bio industrie heeft doorgebracht. Een koe hoort gras te eten en geen maïs. Koeien horen buiten te lopen en niet op stal te staan. Een koe hoeft helemaal geen (preventieve) antibiotica toegediend te krijgen. En een koe kan gewoon haar horens behouden.

goeie vetten

Voedingsvet is een bron van energie. Bij een gezond eetpatroon hebt haal je 20 tot 40 van je energie uit vet. Vetten zijn samengesteld uit glycerol en uit vetzuren. Glycerol, ook wel glycerine genoemd, is een zoetige, reuk- en kleurloze vloeistof welke voorkomt in dierlijk en plantaardig vet. Vetzuren zijn belangrijke bouwstoffen van ons lichaam. Je kunt niet zonder. Ons lichaam kan niet alle vetzuren zelf aanmaken. Daarom is het belangrijk dat we deze voedingsvetten binnen krijgen door middel van je voeding. Dit noem je de essentiële vetzuren. Er bestaan verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten:. Verzadigde vetten, dit zijn vaak de dierlijke extra voedingsvetten, zoals boter, volle rauwe melk, kokosvet en je vindt ze in vlees.

Goede vetten en slechte vetten

Vetten zijn een onmisbaar bestanddeel van onze voeding. Vetten (voedingsvetten) dienen als bron van energie en vetten zijn een bouwstof. Zo heb je vetten nodig voor onder andere een goed werkend immuunsysteem, de genezing opbouw van al je lichaamscellen, de opname van mineralen en het transport van vitamines. Er bestaan verschillende typen vetten; onverzadigde, verzadigde en transvetten. De eerste twee vetten komen uit de natuur, de derde komt uit de fabriek. Onverzadigde vetten zijn vaak gezond, ze komen voor in planten, vis en noten. Verzadigde vetten zijn vaak dierlijke vetten en ze hoeven helemaal niet ongezond te zijn. Transvetten zijn industrieel gecreëerde vetten. Deze zijn ronduit schadelijk voor je gezondheid. Dit artikel gaat over de gezonde en de ongezonde vetten.

Goeie vetten
Rated 4/5 based on 832 reviews
SHARE

goeie vetten Zulowo, Sun, May, 06, 2018

Isten vetten kuljen, alle vetten sukeltaiksen, rautaportille raahaudun, vaskiovelle vet? Vetten Äpärät "Syntyi talven kyynelistä" (2016). 0 decimals 1 decimals 2 decimals 3 decimals 4 decimals 5 decimals 6 decimals 7 decimals 8 decimals 9 decimals 10 decimals.

goeie vetten Onivewyt, Sun, May, 06, 2018

De krant Olijfolie en kokosolie, goeie vetten en slechte vetten: wie zijn bord graag gezond wil, ziet door de bomen het bos niet meer - dan mag je nog Sandra bekkari heten. Please log in to add your comment. Vetten goeie vetten slechte vetten. Vetten Äpärät discography (all).

goeie vetten Usizudi, Sun, May, 06, 2018

Meer info volgt misschien, misschien ook niet. Maar wat baat het ook? Je weet hoe het er aan toe gaat in de vetten Os: fun, fun fun!

goeie vetten Usiqaxu, Sun, May, 06, 2018

Je hebt 9 van dit artikel gelezen. E-mailadres we sturen je verder gén mails. Je vindt de link naar het volledige artikel in je mailbox Email. Tot zo meteen, hln, alle artikels uit de krant.

Voeg een reactie

Jouw naam:


Commentaar:
Code van afbeelding: