0

Opgeblazen gevoel bovenbuik

Een opgeblazen gevoel, of opgeblazen buik, is een vervelend gevoel dat na het eten kan ontstaan. Normaal gesproken is in je maag-darmkanaal een kleine hoeveelheid gas aanwezig. Dit gas raak je kwijt door tien tot twintig keer per dag een windje te laten. Maar door onder andere je voeding en je darmbacteriën, kan. Niets is zo vervelend als een opgeblazen gevoel. Je ervaart een eno rme druk op je buik en dat is niet alleen maar omdat je broek ineens drie maten te klein. Bijna 20 procent van de mensen heeft er wel eens last van. Gelukkig kun je het. Na de maaltijd een opgeblazen gevoel of zelfs gedurende de dag: het is een vervele nde klacht. Dit kan meerdere oorzaken hebben, de symptomen van veel darmaandoeningen lijken ook nog eens veel op elkaar.

Dyspepsie: een opgeblazen gevoel van de maag

Toch kan het bij sommige mensen helpen als ze hun manier van leven veranderen. Bijvoorbeeld: Bepaalde voeding kan bij sommige mensen de klachten verergeren. Het is moeilijk om algemeen aan over te geven in hoeverre voeding de oorzaak. Vaak risico kan door gewoon, nuchter na te denken al een heleboel goeds gedaan worden. Denk je dat een bepaald voedingsmiddel of een bepaalde drank zorgt voor de klachten? Gebruik het dan een tijd niet en kijk of de klachten minder worden. Sommige rokers geven aan, dat de klachten erger worden als ze stoppen of minder gaan roken. Bij overgewicht kan het helpen als je wat kilos afvalt. Wat zijn de vooruitzichten? De verschijnselen die optreden bij indigestie of vage bovenbuikklachten komen en gaan. Soms zijn ze lange tijd weg. Het andere moment zijn de klachten ernstig en langdurig. Maar functionele dyspepsie is geen teken van maagkanker of een andere ernstige ziekte.

versnellen de doorlooptijd van het voedsel door de maag. Daardoor zullen klachten als een opgeblazen gevoel en een ziek gevoel afnemen. Er is nog weinig onderzoek naar gedaan of deze medicijnen werkelijk helpen tegen vage bovenbuikklachten. Als andere middelen niet helpen, kan het echter geen kwaad om het te proberen. Verandering van je manier van leven. Er is geen 100 bewijs dat functionele dyspepsie wordt veroorzaakt door een bepaalde leefstijl.

Pijn in de bovenbuik patient1

Soms helpt dit, soms niet. In de gevallen dat het wel werkt, komt dat omdat het medicijn de maagwand versterkt. Hierdoor wordt de wand minder gevoelig voor het maagzuur. Het kan ook werken, omdat je een lichte ontsteking in je maag had die met de endoscopie niet te zien was. Er zijn twee groepen medicijnen die maagzuur verminderen: protonpompremmers en afval H2 remmers. Ze werken op verschillende manieren, maar het resultaat is hetzelfde: verminderen van producten het maagzuur dat wordt aangemaakt. Protonpompremmers zijn onder meer: Omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol en Esomeprazol. Voorbeelden van H2 blokkers zijn: Cimetidine, famotidine, nizatidine en Ranitidine. Ze komen voor onder diverse merknamen. Als de medicijnen werken, kan ermee worden doorgegaan.

Wat zijn de mogelijke behandelingen? Geruststellen en uitleggen, veel mensen denken bij de klachten meteen aan een ernstige ziekte, zoals maagkanker. Geruststellen en uitleggen helpt enorm. Ongerustheid kan de klachten namelijk alleen maar erger maken. Het kan al helpen, als men weet dat het alleen maar een spijsverteringsprobleem. Daarbij moeten ze echter ook kunnen accepteren, dat de pijn zo af en toe zal optreden. De helicobacter Pylori infectie bestrijden, het probleem is, dat Helicobacter Pylori vaak een toevallige veroorzaker van vage bovenbuikklachten. Onderzoek heeft uitgewezen dat bestrijding van deze bacterie slechts bij ongeveer 15 van de mensen enig nut had. Meestal wordt Helicobacter Pylori bestreden met én week durende kuur van twee antibioticatabletten per dag, aangevuld met een maagzuurremmer. Vaak wordt aangeraden om een maandlang een medicijn te proberen dat de aanmaak van maagzuur vermindert.

Over het algemeen wordt van functionele dyspepsie met vage bovenbuikklachten gesproken, als geen andere oorzaak (zoals een zweertje) kan worden gevonden. . Om te kijken of er inderdaad geen zweertje zit, zal meestal een onderzoek worden gedaan in de vorm van een endoscopie. De arts kijkt daarbij in je maag. Dit gaat met een flexibel slangetje met een cameraatje, dat door de slokdarm wordt geleid. Bij functionele dyspepsie zal alles er in de buik normaal uitzien. Maar meestal zal een endoscopie niet nodig zijn. Er kan onderzocht worden of de bacterie helicobacter pylori de veroorzaker. . Meestal wordt de bacterie gevonden in een beetje ontlasting (poep) dat wordt onderzocht in het laboratorium. Andere mogelijke onderzoeken zijn een ademtest of een bloedonderzoek. Dat kan ook met een biopsie, waarbij de arts tijdens de endoscopie een stukje weefsel wegneemt. Dit stukje wordt later onderzocht.

18 oorzaken van een Opgeblazen buik - jesse van der Velde

Toch wordt voedsel meestal niet gezien als de belangrijkste veroorzaker. Ongerustheid, depressie ontsteking en stress zijn zaken die de klachten mogelijk kunnen versterken. Indigestie kan een bijverschijnsel zijn van sommige medicijnen. Grootste boosdoeners zijn infectieremmende medicijnen, zoals ibuprofen en aspirine. Maar ook andere medicijnen kunnen de klachten veroorzaken of versterken. Zoals: antibiotica, corticosteroïden, ijzer, calcium, antagonisten (medicijnen die de werking van iets tegengaan nitraten, theofylline en bisphosphonaten. Nu kunnen ook andere medicijnen indigestie veroorzaken. Lees daarom altijd de bijsluiter en kijk naar de mogelijke bijverschijnselen die daar worden genoemd. . Als je denkt dat een bepaald medicijn spijsverteringsklachten veroorzaakt of versterkt, ga dan naar je dokter en vraag om een ander middel. Welke onderzoeken kunnen gedaan worden?

Bij 1 op de 3 mensen met vage bovenbuikklachten wordt ook een spastische darm (of: prikkelbare darmsyndroom ) geconstateerd, met extra klachten, zoals pijn in de onderbuik en een wisselend ontlastingspatroon. De oorzaak van het prikkelbare darmsyndroom is niet bekend. Soms wordt het probleem veroorzaakt doordat een vertraging optreedt in het legen van de maag in de twaalfvingerige darm. Meestal werken de spieren in de maagwand dan niet zoals ze zouden moeten werken. De problemen kunnen veroorzaakt worden door een bacterie, genaamd Helicobacter pylori. Deze wordt soms aangetroffen in de maag van mensen met vage bovenbuikklachten. Deze bacterie komt echter ook voor bij mensen die helemaal geen klachten zwanger hebben. De rol van Helicobacter pylori als veroorzaker is dus absoluut niet zeker. Soms helpt het echter als de bacterie wordt bestreden. Een aantal mensen geeft aan dat de klachten veroorzaakt of versterkt worden door het eten van bepaalde etenswaren of dranken. Dat kan echter moeilijk als algemene oorzaak bewezen worden, vooral omdat andere mensen daarvan gén klachten krijgen. Voedingsmiddelen en dranken die als veroorzakers genoemd worden, zijn: pepermunt, tomaten, chocolade, sterk gekruide gerechten, hete dranken, koffie en alcoholische dranken.

Een opgeblazen gevoel gezondheidsnet

Om preciezer te zijn: bij 6 op de 10 mensen zullen geen duidelijke oorzaken voor de spijsverteringsproblemen gevonden kunnen worden. Onderga je met functionele dyspepsie een endoscopie, dan ziet de binnenzijde van de buik er afvallen dus normaal uit. (Hierna leggen we uit wat een endoscopie.). Functionele dyspepsie is de meest voorkomende vorm van indigestie. Wat zijn de oorzaken van functionele dyspepsie? De klachten lijken afkomstig uit de bovenbuik, maar de oorzaken zijn onbekend. Bij onderzoek wordt er ook niets bijzonders gevonden: de darmwand ziet er goed uit en is niet ontstoken. Ook de hoeveelheid maagzuur wijkt niet. Een heleboel oorzaken zijn mogelijk. Onder meer: Een vreemd gevoel in de maag of de twaalfvingerige darm wordt op een of andere manier ervaren als een vervelende maagpijn.

opgeblazen gevoel bovenbuik

Dit systeem begint bij de mond en eindigt bij de anus. De bovenbuik bevat de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. De meest voorkomende klacht bij dyspepsie is meestal pijn of een vervelend gevoel in de bovenbuik. Klachten die daar meestal bij horen, zijn: brandend maagzuur (een brandend gevoel, net onder de borstkas een opgeblazen gevoel, oprispingen, snel een vol gevoel hebben na het eten, je ziek voelen, braken. Deze verschijnselen worden vaak in verband gebracht met voedsel en eten. Meestal zijn het aanvallen: ze komen en gaan. Heel soms hebben mensen aanhoudend last van dyspepsie. Het kan dan hun kwaliteit van leven aantasten. Wat is functionele dyspepsie? Bij spijsverteringsproblemen met vage klachten is de oorzaak van die klachten meestal niet te vinden.

Opgeblazen gevoel - aandoeningen

Zo werkt de spijsvertering, voedsel gaat via de slokdarm naar de maag. De maag maakt zuur aan. Maagzuur helpt bij het verteren van voedsel. Vervolgens gaat het voedsel beetje bij beetje naar de twaalfvingerige dagen darm. DIt is het eerste stuk van de dunne darm. In de twaalfvingerige racefiets darm en de rest van de dunne darm vermengt het voedsel zich met enzymen (chemicaliën). Die enzymen zijn afkomstig uit de alvleesklier en van de cellen uit de darmwand. Deze enzymen breken je eten af (verteren het voedsel). Vanuit de dunne darm wordt het verteerde voedsel ten slotte dór de darmwand in het lichaam opgenomen. Dyspepsie staat voor een groep van verschijnselen die kunnen ontstaan vanuit problemen in de bovenbuik. Het maag-darmstelsel of het spijsverteringssysteem is het buizensysteem.

Opgeblazen gevoel bovenbuik
Rated 4/5 based on 901 reviews
SHARE

opgeblazen gevoel bovenbuik Vonelicy, Sat, May, 05, 2018

De zenuwen die de organen controle omvat niet alleen de zenuwen die liggen binnen de spieren van de organen, maar ook de zenuwen van het ruggenmerg en de hersenen. Sommige gastro-intestinale aandoeningen kunnen worden gezien en de diagnose met het blote oog, zoals zweren van de maag. Zo kan zweren te zien op de operatie, op x-stralen, en bij endoscopieën. Andere ziekten kan niet worden gezien met het blote oog, maar kunnen worden gezien en gediagnosticeerd met de microscoop.

opgeblazen gevoel bovenbuik Ipabyx, Sat, May, 05, 2018

Ibs is het best te omschrijven als een functionele ziekte. Het concept van de functionele ziekte is vooral nuttig bij de bespreking van ziekten van het maag-darmkanaal. Het concept is van toepassing op de gespierde organen van het maagdarmkanaal, de slokdarm, maag, dunne darm, blaas en dikke darm. Wat wordt bedoeld met de term, functionele, is dat ofwel de spieren van de organen of de zenuwen die de controle van de organen niet normaal werkt, en als gevolg daarvan, de organen niet normaal functioneren.

opgeblazen gevoel bovenbuik Xukem, Sat, May, 05, 2018

Ibs, ibs (Irritable bowel Syndrome) is een van de meest voorkomende aandoeningen van de darm (darmen) en treft naar schatting 15 van de personen in. De term prikkelbare darm, is niet een bijzonder goede, omdat het impliceert dat de darm geïrriteerd reageert op normale prikkels, en dit kan wel of niet het geval. De verschillende namen voor ibs, met inbegrip van spastisch colon, spastische colitis, colitis en slijmvliezen, getuigen van de moeilijkheid van het verkrijgen van een beschrijvend handvat op de kwaal. Ibs-symptomen en de andere namen zelf als problematisch als de term ibs.

Voeg een reactie

Jouw naam:


Commentaar:
Code van afbeelding: